Taxele și impozitele noastre de toate zilele: o să muncim doar să dăm bani la stat. Cum s-a schimbat legea și pe cine „arde” la buzunar

de: Mădălina Bahrim
01 09. 2022

După cum știm, Codul fiscal a suferit o serie de modificări legislative importante, cu precădere în domeniul impozitării veniturilor românilor, iar veștile pentru oamenii muncitori nu sunt deloc de natură să-i bucure.

Modificările fiscale, ce urmează să se aplice în mare parte începând cu prima lună a anului viitor, par să reflecte un adevăr dureros: e nevoie de bani la buget, iar statului îi e mai ușor să crească taxele și impozitele, decât să investească și să ia măsurile care să ne întărească economia.

Așa se face că ne vom trezi fără unele facilități fiscale în domenii de activitate de bază, unde angajatorii deja se plâng de lipsa forței de muncă. Aceste facilități fiscale, în sectoare precum agricultura sau construcțiile, mai reușiseră să reducă impactul de deficit de personal, tendință ce urmează să se inverseze, avertizează unii manageri.

Statul știe doar să-ți ia, ca să-și acopere găurile din buget

Astfel, „în ceea ce privește angajații sezonieri, care au încheiate contracte cu angajatori plătitori de impozit specific (hoteluri, restaurante, etc), vor datora impozit pe veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2023, până la această dată ei fiind exceptați”, arată o analiză Pwc România.

Specialiștii continuă explicațiile punctând faptul că, pentru sectorul construcțiilor, sectorul agricol şi industria alimentară, aplicarea facilității privind scutirea de la plata impozitului pe venit și exceptarea parțială/integrală de la contribuții sociale pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor pentru activitatea desfăşurată în România este limitată, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, la persoanele încadrate în baza unui contractul individual de muncă. Reglementarea anterioară nu prevedea o astfel de limitare.

Avem și măsuri care vizează veniturile actuale, spun experții. „O altă limitare, care va intra însă în vigoare începând cu veniturile aferente lunii august 2022, este legată de reducerea nivelului veniturilor brute lunare din salarii şi asimilate salariilor pentru care se aplică facilitățile fiscale, în sensul reducerii plafonului lunar scutit de impozitul pe venit și contribuții sociale de la 30.000 lei la 10.000 lei inclusiv. Partea din venitul brut lunar ce va depăși 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligația reținerii impozitului pe venit aferent. Această diminuare a plafonului la 10.000 lei va avea impact și în zona contribuțiilor sociale obligatorii”, arată analiza Pwc.